Malmö

Kyla fokus i stor strokestudie

1:27 min

Skånes universitets sjukhus i Malmö kommer att delta i en stor europeisk studie, för att se hur effektivt det är att kyla ner hjärnan efter ett strokeanfall. På Skånes universitetssjukhus i Malmö har metoden redan tidigare givit lovande resultat

– Vi har sett lovande resultat hos enskillda patienter. Vi har haft patienter som i princip har återgått till sitt arbete bara en månad efter de haft sin stroke men det är för få fall för att säga att vi har bevis för att det fungerar, säger Jesper Petersson som är överläkare på neurologiska kliniken i Malmö.

Principen är den samma som att man till exempel vid drunkningstillbud i iskallt vatten kan överleva utan hjärnskador. Kylan skyddar helt enkelt hjärncellerna i ett utsatt läge, enligt Jesper Petersson.

Studien är en av de största som någonsin gjorts när det gäller behandling av strokepatienter. Det är EU som finansierar den och studien kommer att omfatta minst 1500 strokepatienter i 25 länder. Förutom Skånes universitetssjukhus i Malmö kommer också universitetssjukhusen i Umeå samt Södersjukhuset i Stockholm kommer att delta i studien.

Idag används metoden inte i speciellt stor utsträckning på strokepatienter, däremot så används den vid  andra sjukdomsförlopp som tillexempel efter ett hjärtstopp.  Jesper Petersson som är överläkare på neurologiska kliniken i Malmö har stora förhoppningar kring vad en lyckad studie skulle kunna innebära för vården av strokepatienter.

– Det skulle innebära en mindre revolution. Det vill säga, det hade kunnat bli en behandlingsmetod för en stor andel av patienterna med stroke. Vi har enbart i Malmö 800 patienter per år som kommer in med stroke. Så det handlar om en stor förändring om det visar sig att det fungerar, säger Jesper Petersson som är överläkare på neurologiska kliniken i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista