Fel höjd på brevlådan stoppar posten

Nu kan postutdelningen stoppas – om brevlådan sitter fel.

I hela landet har brevbärare under de senaste tre veckorna kontrollerat alla hushålls brevinkasts och postlådors placering.

Anledningen är att man på posten misstänker att många av inkasten sitter för högt eller för lågt och då riskerar brevbärarna arbetsskador.

- Våra brevbärare blir äldre och posten vi delar ut blir tyngre och tyngre. Och framförallt har vi sett att arbetsskadorna ökar i axlar och knän, säger Claes Söderling, huvudskyddsombud på Posten.

Bakgrunden är att Posten i Malmö i våras slog larm om att många brevinkast i kommunen var felplacerade.

Felplacerade lådor kan leda till arbetsskador bland brevbärarna, menade man på Posten.

De flesta felplacerade inkasten i Malmö, alltså de som satt lägre än 60 centimeter eller högre än 125 centimeter över marken - rättades till.  Men 245 hushåll fick på grund av felplacerade lådor från och med den 1 oktober ingen post.

- Och då började vi fundera: om det ser så här ut i Malmö, hur ser det då ut i resten av Sverige? säger Claes Söderling.

Så nu har cirka 90 procent av alla hushåll i Sverige fått sina brevinkast och postlådor kontrollerade. Och om de är felplacerade kan de få konsekvenser.

- Då får vi ta kontakt med den personen och tala om att ni har en felplacerad låda. Förhoppningsvis löser vi det där. Men märker vi att vi inte löser det, då får vi eventuellt stoppa postutdelningen.