YSTAD

EU-pengar till film i Ystad

1:22 min

Ystad är en av åtta städer i Europa som nu har valts ut för att delta i EU-projektet European Screen Destinations, vars syfte är att öka samarbetet mellan filmbranschen och turismen. Det betyder två miljoner i EU-bidrag för att stärka filmturismen i staden.

- Vi ska anställa fler personer, sedan handlar det också om att vi ska kunna marknadsföra, informera och ge kunskapsutbyte mellan de olika regionerna som är med, säger Petra Rundqvist filmstrateg på Ystads kommun.

Vad innebär EU-pengarna för film och turism i Ystad?

- Ett kvitto på att det vi jobbat med i många år verkligen är något att satsa på, att vi är på rätt spår och kan blicka framåt, samt att andra regioner faktiskt tittar på Ystad som ett föregångsexempel, säger Petra Rundqvist.

Med tanke på framtiden och att sex nya Wallander-filmer är på gång. Hur ska ni få in något även för andra projekt så att det inte enbart handlar om Wallander?

- Vi vill ju även jobba med andra typer av produktioner, så som till exempel med Svinalängorna, säger Petra Rundqvist.

Nu är ju London en av de åtta städer som får pengar, vad kan ni lära er av en så stor filmstad som London?

- Där kan vi säkert lära oss hur mycket som helst för de har ju en tradition av minst 60 långfilmer per år. De har ju också helt andra besökssiffror än vad vi har, säger Petra Rundqvist.

Hur kändes det slutligen när du fick veta att det trillar in två miljoner kronor extra i kassan?

- Det är ju naturligtvis jätteroligt och som sagt än en gång en bekräftelse på att det man gör är bra, säger Petra Rundqvist.

EU-projektet European Screen Destinations ska pågå tills slutet av 2014. Övriga deltagande är Inner London, Malaga, Apulia, Valetta, Bukarest, Rzesznow och Maribor.