Malmö får nytt landmärke i Rosengård

1:45 min

Idag presenterades vilken byggnad som ska få bli Malmös nya landmärke. Den här gången i Rosengård. Törnrosen Tower är ett av de preliminära namnen på det nya bostads- och affärshuset.

- Det är ett väldigt gott betyg för Malmö att få alla de här förslagen.

Det säger en stolt Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef på MKB, som presenterade det vinnande förslaget på presskonferensen i Rosengård idag.

Av ursprungligen 75 förslag och sen fyra finalister, så var det den danska arkitektbyrån Lundegaard och Tranberg som till slut vann MKB:s tävling. Robert Janson är arkitekt på byrån och beskrev den 25 våningar och 80 meter höga byggnaden så här:

- Man kan tänka sig en gata med radhus som man ställt på högkant.

Hur tror du att Rosengårdborna kommer att motta den här idéen?

- Jag tror att de kommer att upptäcka att det ger många positiva effekter, säger Robert Janson.

Det är också MKB:s Susanne Rikardsson övertygad om.

- Men sedan så hoppas jag också att just det här förslaget inte är någon romantisk pastisch, utan att det får en identitet som vilket område som helst. För många här i Rosengård, tror jag, är trötta på det här betraktas som att turista i miljonprogrammet.

Någon siffra på vad hela kalaset kommer att kosta går inte att spekulera i, men både MKB:s VD, Sonny Modig och Susanne Rikardsson säger att det definitivt finns pengar.

Men vad blir hyran per lägenhet då?

- Jag kan bara säga att det kan inte landa någon annanstans än att människor ska kunna bo där, annars blir det ju ett tomt torn. Vad ska vi med det till?