friidrott

Därför lägger Thörnblad av

11 min

Den svenske höjdhoppsstjärnan Linus Thörnblad har efter en längre tids problem med sin mentala hälsa beslutat sig för att lägga av med friidrotten.

Sveriges främste höjdhoppare de senaste åren, slutar.

Thörnblad, som skadade sig under EM-finalen i Barcelona 2010 (där han slutade fyra) fick därefter nya skadebekymmer och gick sedan mentalt in i väggen i samband med den tuffa kampen för att komma tillbaka till toppen.

I dag har han fortfarande inte full kraft att ens leva ett normalt liv, så elitidrottskarriären är över. Ett tufft, men helt nödvändigt beslut för Thörnblad.

– Det har varit en lång tids kämpande. Under EM-finalen i Barcelona sommaren 2010 gick jag in i väggen. Det blev för mycket belastning i huvudet och när jag skadade mig på EM-finalen så brast det, säger Linus Thörnblad till Radiosporten och tillägger:

– Jag brände ut mig något så fruktansvärt. Efter det har det varit ett rent helvete. Det senaste halvåret har jag fokuserat om. När jag undviker press och stress kommer jag tillbaka mer som människa.

– Skulle jag fortsätta kanske jag aldrig kommer tillbaka som människa.

Den här tiden förra året gjorde Thörnblad ett seriöst försök till comeback. Han tränade två timmar om dagen, men blev tvungen att gå hem direkt efter träning och sova i tre timmar.

– Jag var helt slut och det var inget liv. Jag pushade mig stenhårt och sedan small det igen, berättar han.

Går det att beskriva hur mörkt och tungt det var när det var som jävligast?

– Man kan väl säga att om man någon gång har varit sjuk och bakis samtidigt och så leva så i ett par månader, varje dag. Du vill bara ligga i fosterställning och sova bort dagen.

– Det är väl den närmaste beskrivning jag kan komma. Jag förstår att folk som inte har varit med om det inte kan förstå det. Jag själv hade absolut inte haft förståelse för det för två år sedan.

27-åringen har bland annat silver i inne-EM och brons i inne-VM på meritlistan. Det personliga rekordet, 2,38, satte han i inomhus-SM 2007 i duell med Stefan Holm.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se