Skåne/Danmark

Ministerrådet vill veta mer om gränshinder

1:57 min

I höstas berättade vi om sjuksköterskan Ingela Liljestrand som under 14 år jobbat i Danmark men som efter ett tillfälligt jobb i Norge uteslöts från det danska socialförsäkringssystemet. Hon blev också skyldig den svenska skattemyndigheten nästan en halv miljon kronor. Nu ska gränsgångarnas problematik diskuteras när Nordiska Ministerrådet bjudit in gränsgångare för att berätta om sina problem.

Det var i november vi uppmärksammade den efter att förutom ha jobbat i Sverige och Danmark även ha varit och jobbat några få timmar i Norge, vilket gjorde att danska myndigheter uteslöt henne retroaktivt flera år från försäkringen.

I en  lovade den svenska moderata handelsministern Ewa Björling att gränsgångarnas situation skulle upp högre på agendan och sa i ett inslag att:

– Det är exakt sådana exempel som inte ska få finnas.

Nu har också det Nordiska Ministerrådet och Öresundskommittén bjudit in till ett möte senare i april för att just diskutera gränshinder med fokus på gränsgångarna. Där ska också gränsgångarna som är drabbade få berätta om sin egen situation. Glädjande tycker Ingela Liljestrand.

– Jag vill att de ska handla nu och att man kommer överens att den här dialogen som möten kommer innebära att man kommer till skott. Att 2012 blir ett år då man verkligen kan pricka av hinder efter hinder. Jag är drabbad men att ingen efter mig blir drabbad. Att det händer något, säger Ingela Liljestrand.

Vad är det viktigaste att berätta för politikerna vid det här mötet?

– På pappret ser det ut på ett sätt men i verkligheten på ett annat. Det är otroligt svårt att vara gränsgångare i dag. Det blir svårare och svårare. Jag hoppas verkligen att de underlättar mellan länderna att samarbeta.