Helsingborg

Handelsstrejk kan stänga foderfabrik

1:09 min

Lantmännens djurfoderfabrik i Helsingborg kan tvingas att stänga på fredag i nästa vecka eftersom fackförbundet Handels varslat om strejk. Men nu begär Lantmännen att fodertillverkningen till största delen ska undantas från strejken och klassas som skyddsarbete.

Om man inte kan leverera foder från fabriken kommer många djur att fara illa säger Ann-Kristin Kongstad som är personalchef på Lantmännen Lantbruk.

– Djur är väldigt beroende av vad det är för foder de får, säger hon. Man kan inte bara byta ut det till något annat och gå och köpa hos någon annan.  De är otroligt känsliga för att det är rätt sammansättning och mycket av det vi producerar är specialblandningar.

Ann-Kristin Kongstad säger att det är allt från hönor och kycklingar till kor och grisar som drabbas om fodertillverkningen får ställas in. Men att det är de små djuren som först riskerar att bli sjuka eftersom de är mer känsliga. I en del fall rör det sig också om djur som behöver specialblandningar av medicinska skäl.

För att klara den här foderproduktionen begär Lantmännen nu att Handels ska undanta åtta av de 29 anställda i Helsingborg från strejken.

– Det behöver vi för att vi ska kunna leverera till lantbrukarna så att djuren inte far illa, säger Ann-Kristin Kongstad. vi behöver hålla igång större delen av vår foderproduktion.