Skåne

Spårarbete stänger stambanan hela påsken

1:47 min

Sedan i natt står all tågtrafik still på Södra stambanan på sträckan Eslöv - Hässleholm. Istället får resenärerna åka ersättningsbuss under tiden som det sedan två år planerade banarbetet pågår i Stehag.

Ett vanligt dygn passerar normalt mellan 400 och 500 tåg förbi Stehag på stambanan på väg norr- eller söderut. Men under påskhelgen passerar det inga tåg.

Istället jobbar ett hundratal killar och tjejer med att bygga om och ut för att på så sätt ge Södra stambanan högre kapacitet. Exempelvis genom att bygga längre mötesplatser där långa godståg kan parkera och persontåg passera. Men kanske främst sätta in ett helt nytt ställverk, vilket är ett jättejobb.

Samtidigt utförs en mängd andra jobb längs sträckan som passar att göra när tågtrafiken står stilla, exempelvis byter Trafikverket ut en växel i Eslöv.

Att man valt att utföra arbetena under påskhelgen är ingen slump berättar Pernilla Merkenius på trafikverket som är chef för hela projektet.

– Påsken används som en stor järnvägs-jobbhelg för att det är få pendlare och godstrafiken är mindre. De som tyvärr drabbas är sällanresenärerna men tillsammans med tågoperatörerna har trafikverket kommit fram till att påsken ändå är en gynnsam helg.