Malmö

Fler ska få hjälp med läxorna

1:36 min

Behovet av läxhjälp till elever i Malmö blir allt större. Förra året gick till exempel var fjärde elev i nian ut högstadiet utan att ha godkänt betyg i alla ämnen. För att stötta skolorna kommer Rädda Barnen Rosengård nu bredda sin hjälp till eleverna.

– Vi har redan läxhjälp på Rosengårdsskolan för högstadieeleverna, men nu kommer vi utöka i och med att vi ser att behovet är stort. Vi kommer att starta läxhjälp på Apelgårdsskolan, även där för ungdomar i sjuan till nian, säger Anna-Karin Andersson, projektledare för Rädda Barnen Rosengård.

Efterfrågan på läxhjälp finns i dag i flera stadsdelar, till exempel i Fosie där behovet tagits upp hos stadsdelsförvaltningen. Anna-Karin Andersson säger att problemen med att inte få godkänt bottnar i att många elever i exempelvis Rosengård har svårt med svenskan.

– Om de bara förstår vad de läser, så går det mycket bättre att förstå problemen. Men det är viss läsförståelse som vissa har problem med, säger hon.

Sedan i november finns läxhjälpare på Rosengårdsskolan, dit 10 till 12 elever kommer för att få hjälp med plugget. Nio läxhjälpare som jobbar ideellt för Rädda Barnen Rosengård kommer nu även till Apelgårdsskolan två gånger i veckan.

Stiftelsen Läxhjälpen, som redan finns i Göteborg och Stockholm, planerar också att dra igång verksamhet i fem stadsdelar i Malmö, säger verksamhetsledaren Maria Arneng.

– Det är sorgligt att se hur många som inte klarar skolan när vi vet att det kan de absolut göra, säger hon.

Stiftelsens läxhjälpare är studenter som får betalt via privata företag, men finansieringen är inte helt klar till just verksamheten i Malmö. Men i maj kommer man träffa flera företag och också Skånes landshövding Göran Tunhammar.

– Vi kommer att ha en middag med syfte att få fler att företag att sponsra läxhjälpstimmar, säger Maria Arneng.