Malmö

Fler får mat och kläder från kyrkan

1:27 min

Många Malmöbor vänder sig till Svenska kyrkan för att få hjälp, enligt en sammanställning som församlingarna i staden har gjort. Under förra året serverade man över 60 000 portioner mat, och 12 000 personer fick ekonomisk hjälp.

– Man kan säga att det har blivit ett hårdare klimat i samhället, att det är fattigare och att man har svårare att få pengarna att räcka till. Och att skillnaden mellan rika och fattiga har blivit större, säger diakonen Mia Möller i Hyllie församling.

Under 2011 mätte Svenska kyrkan för första gången någonsin exakt hur mycket hjälp Malmöinvånarna fick. Sammanställningen baserar sig på siffror från 16 församlingar och visar att kyrkan bland annat delade ut två miljoner kronor i kontanter. Personer fick även ombyten och kläder 5500 gånger och många fick antingen gratis eller billigare mat.

– Vi kan se att nöden är större, man tigger bröd eller mat. Det var inte lika vanligt för några år sedan, säger Mia Möller.

Kyrkan hade även 42 000 personliga möten där invånare fick social rådgivning, och det är också nya och större grupper som nu söker hjälp.

– Det som har ökat mycket de sista åren är pensionärer och även barnfamiljer, framför allt ensamstående med ett barn.

Att utvecklingen går åt det här hållet beror på att många i dag har svårt att ta sig ur fattigdomen, säger Mia Möller.

– Om du har gjort slut på din A-kassa, är det svårt och lång väg tillbaka att få ny. Det är svårare att få den här andra chansen.

Kyrkoherden Katarina Egfors-Härnring säger att även hon märkt att fler söker hjälp.

– Det är både en smärtsam och sorglig upplevelse. Det är vårt ansvar att flagga för de styrande i samhället om att det är såhär det ser ut, säger hon.