Eslöv

11 års fängelse för Eslövsmord

1:20 min

Lunds tingsrätt dömde idag en 22-årig man till 11 års fängelse för mord på 16-årige Mushtaba Sekandari på ett asylboende i Eslöv. Hans advokat säger till TT att domen kommer att överklagas.

Två andra män, 20 och 22 år gamla dömdes till tre respektive fyra års fängelse för medhjälp till vållande till annans död.

Dagens dom i Lunds tingsrätt mot tre män ger ett lägre straff än det som åklagaren hade krävt för mordet på den 16-åriga pojke som hade flytt krigets Afghanistan och blev skjuten i huvudet på ett asylboende i Eslöv i oktober.

Åklagaren hade krävt att två män, en 22 och 20-åring skulle dömas till 16 respektive 10 års fängelse för mord och en tredje till 8 års fängelse för medhjälp till mord.

Men tingsrätten valde att inte att gå på åklagarens linje helt och hållet. För 22-åringen sänktes straffet till 11 år, trots att han dömdes för mord. När det gäller 20-åringen så valde tingsrätten att fria honom för mord och istället döma honom till tre års fängelse för medhjälp till vållande av annans död.  Han fick även sänkt straff på grund av hans låga ålder när brottet begicks.

Den tredje, en 22-årig man dömdes även till fyra års fängelse för medhjälp till vållande av annans död.

Den morddömde 22-åringen har erkänt att det var han som sköt 16-årigen, men att det handlade om ett vådaskott. De två andra har hela tiden nekat till brottsanklagelserna.

Den morddömde 22-åringens advokat Mikael Nilsson säger till TT att domen kommer att överklagas.

– Min klient hävdar att det handlar om ett vådaskott. Han säger sig dessutom inte ha något motiv för att döda 16-åringen som han inte kände i förväg, säger Mikael Nilsson till TT.