Vattenfall storsatsar på vindkraft

Statliga Vattenfall gör en storsatsning på vindkraft och köper alla rättigheter för att bygga Sveriges hittills största vindkraftpark på Lillgrund i Öresund. Sedan står en vindkraftpark i Kalmarsund på tur. Nu går Vattenfall från forskning till kommersiell elproduktion från vindkraft.

Alf Lindfors är vice vd i Vattenfall:

– Nu finns det en stor politisk vilja och ett stödsystem för vindkraft. Och när det är lönsamt, miljömässigt och opinionsmässigt acceptabelt, då är vi beredda att investera, säger han.

Vattenkraft har tidigare fått kritik från regeringen för att man inte satsar tillräckligt på förnybar energi. Men investeringen i byggandet av 48 stora vindkraftverk på Lillgrund söder om Öresundsbron är inte ett svar på regeringskritiken utan en fråga om lönsamhet.

Alla tillstånd för bygget är klart och de statliga subventionerna av vindkraft gör helt enkelt investeringen på 1,5 miljarder kronor för vindkraftsparken lönsam. Vattenfalls andel av elproduktion från kärn- och vattenkraft är stor, med bygget i Öresund blir man ledande i Sverige på vindkraftsproduktion.

Vindkraftsparken i Öresund kommer står klar 2007 och vattenfall har också planer för det stora område i Östersjön söder om Trelleborg som heter Kriegers flak.