Malmö

Få praktikplatser för ungdomar i Malmö

1:35 min

Fortfarande saknas 900 praktikplatser i Malmö stads verksamhet Ung i sommar. Fler än 5 000 ungdomar har anmält intresse, men så många kommer definitivt inte att få plats säger Bengt-Ivar Thomasson som är chef för Ung i sommar.

– Vi har budgeterat för 3 000 platser, men vi har 5 100 sökande, säger han och fortsätter:

– Än så länge har vi hittat 2 150 platser, men vi vet att fler är på väg in.

Praktikplatserna, som har förmedlats sedan ungefär 19 år tillbaka, är förlagda på bland annat förskolor, inom vården och på vaktmästerier.

– Det bygger på ungdomarnas perspektiv att de ska få hjälp att tjäna egna pengar, säger Bengt-Ivar Thomasson.

För att nå fler företag har Malmö stad annonserat i tidningar, vilket man kommer att fortsätta med under våren. Även informationsbroschyrer skickas både till kommunala och privata företag.

– Vi har till exempel redan fler privata företag i år än vad vi hade förra året, vilket glädjer oss, säger Bengt-Ivar Thomasson.

Men tror du att ni kommer att få tag på alla platser som efterfrågas då?

– Vi gör så mycket vi kan. Vi hoppas att vi åtminstone kommer upp i samma resultat som förr året, då vi placerade ut 2600 ungdomar.

Men 5 000 ungdomar har ju sökt, vad rekommenderar du de som inte fått plats att göra?

– När det kommer till kritan, så är ju kanske inte alla 5 000 redo för praktik. Vissa har under tiden ordnat med sommarjobb. Det är viktigt att ha olika alternativ, att både söka praktik och sommarjobb.