Malmö

Stenbeck hoppar av - Malmö i ekonomisk kris

Malmö Redhawks får inte mer pengar från finansiären Hugo Stenbeck, som den gångna säsongen har investerat drygt 60 miljoner i den allsvenska ishockeyklubben. Den svåra ekonomiska situationen gör nu att klubben ansöker om företagsrekonstruktion.

I början av förra året ingick Malmö ett avtal med miljardären Hugo Stenbeck, som under en treårsperiod skulle pumpa in mångmiljonbelopp i klubben. Bland annat skulle 18 miljoner kronor ha betalats i april.

Men Hugo Stenbeck själv menar att han investerade 61,8 miljoner i den allsvenska ishockeyklubben den gågna säsongen. Och att det nu tar stopp.

"Detta överstiger det totala belopp som investeringsavtalet kräver under tre år. Hugo Stenbeck har baserat på detta faktum informerat Malmö Redhawks Ishockey Holding AB om sin avsikt att utnyttja den avtalade exiträtt som föreligger, och därmed inte tillskjuta något ytterligare kapital", skriver Stenbecks advokater i ett pressmeddelande.

Representanter för Malmö Redhawks menar dock att Senbeck inte alls fullföljt sitt avtal, utan måste betala ytterligare 18 miljoner per säsong i ytterligare två år. Pengar som Stenbeck alltså inte vill betala.

De cirka 36 extramiljoner som har betalats ut redan i år - och som gör att Stenbeck anser att han har fullföljt sitt uppdrag - har utan klubbens vetskap gått till agenter, spelarlöner, till förre sportchefen Stefan Nyman och förre vd:n Anders Olsson.

På torsdagen ska Malmö betala in tre miljoner kronor i skatter, pengar som klubben inte har i nuläget. Därför har Malmö tvingats lämna in en ansökan om företagsrekonstruktion.

– Det är ett besvärligt läge. Vi hade möjlighet att kasta in handduken och lämna styrelsen, eller begära oss i konkurs. Men vi valde den förhoppningsvis bästa vägen, och ska försöka fixa det här, säger Håkan Sigvant, styrelseledamot och ordförande i Malmö Redhawks holdingbolag, till TT.

Malmö ska också ha meddelat spelartruppen att klubben vill förhandla ned spelarbudgeten, som måste mer än halveras.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se