Helsingborg

Konst ska få liv i ny stadsdel

1:11 min

Trots att det är lågt kvar innan den nya stadsdelen H+ i södra Helsingborg är klart så vill kommunen att delar av området redan nu skall vara en plats dit helsingborgarna skall söka sig. Därför satsar man nästan en miljon för att få med konstnärliga aktörer i planeringen av området.

– Det handlar om att gå från en industriell skala till en mänsklig och inleda ett arbete att skapa fästa på, Jessika Segerlund, konstnärlig ledare i Helsingborgs stad.

Oceanhamnen och området där omkring som  är den del av H+ är idag öde.

Ett sätt att väcka liv i området är att ta konstnärer  designers och musiker till hjälp i planeringen av området. Desingers skall ta fram  förslag på hur parkbänkar och andra  delar utemiljön kan utformas och en konstnär skall ta fram områdets berättelser.

Åttahundra tusen kronor satsar Helsingborg kommun  på det  i ett samarbete med statens konstråd som satsar lika mycket. Resultatet presenteras i slutet av  augusti på ett event i området.

Dit hoppas Jessika Segerlund att många människor skall komma och förhoppningen skal de då  upptäcka platsen och komma hit fler gånger för det är viktigt att platsen upptäcks redan innan den ny stadsdelen är färdig.

– Det finns ett värde i att det finns ett liv där när man kommer ut med sin verksamhet, boende eller familj.

Ni vill ha ut folket först och byggnaderna sen?

Så kan man säga.