Quincy Jones till Ystad jazzfestival

1:39 min

Jazzfestivalen i Ystad gästas i augusti av ingen mindre än en av världens främsta i musikvärlden, Quincy Jones. Jones är legendarisk som orkesterledare och arrangör på jazzområdet men också framgångsrik producent. Det var till exempel han som producerade Michael Jacksons storsäljande album "Off the wall", "Thriller" och "Bad".

- Ja, det känns ju ofattbart, säger festivalens konstnärliga ledare pianisten Jan Lundgren.

Varför kommer han, har han sagt det?

- Jag tror att Bengt-Arne Wallin har lagt ett gott ord.

Jan Lundgren är god vän med jazztrumpetaren och -arrangören Bengt-Arne Wallin som i sin tur är god vän med Quincy Jones (som för övrigt också är trumpetare i botten). På jazzfestivalen kommer Lundgren och en rad andra namnkunniga svenska jazzmusiker att hylla Jones i en konsert sista kvällen.

- Han har ju ett sådant enormt långt liv inom musiken. Han kommer ju från jazzen och är ju jazz-jazz. Det är ju det han är. Sedan har han ju spritt sitt musikaliska kunnande till så mycket. Till exempel filmmusik. Han gjorde till exempel musiken till Oprah Winfreys genombrottsfilm "Purpurfärgen", men det är ju löjligt att snacka om någon enstaka grej för han har ju gjort en enorm mängd. Han är kanske den störste levande artisten på musikens område, oavsett genre nästan, säger Lundgren.

Ystad jazzfestival har funnits i tre år och vuxit. Berätta om konceptet bakom den!

- Idén är att göra en jazzfestival som tar hand om jazzen och dess utövare, men som också blickar framåt. Det är ingen festival för nostalgiker utan för dem som tycker om nya spännande projekt som jazzmusiker gör, säger Jan Lundgren.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se