Köpenhamn

Terrorrättegången mot svenskar börjar

1:37 min

I dag inleds rättegången mot de fyra svenskar som misstänks för att ha planerat en terrorattack mot tidningen Jyllands-Postens redaktion i Köpenhamn i december 2010. Och trots att det här är det sjätte attentatsförsöket med anknytning till Jyllands-Posten och tecknaren Kurt Westergaard som är uppe i dansk domstol, så är det nog det allvarligaste hittills säger statsåklagaren Gyrithe Ulrich.

– Den är kanske den allvarligaste terrorsaken hittills eftersom vi anser att ett attentat var nära förestående, säger statsåklagaren Gyrithe Ulrich.

Det var i slutet av december 2010 som tre svenskar greps i en lägenhet i Köpenhamn efter en längre tids spaning från den svenska och danska polisen. Ytterligare en man greps senare i Sverige.

I lägenheten fanns vapen och pengar, 20 000 dollar. I en bil som männen hade hyrt hittades fler vapen. Dessutom hittades en stor mängd buntband vilket polisen misstänker att männen skulle ha för att bakbinda gisslan.

Enligt polisen hade männen planerat ett attentat mot Jyllands Postens redaktion i Köpenhamn senare samma dag. Anledningen skulle vara hämnd för tidningens publicering av Muhammedteckningarna 2005.

Central bevisning i målet är avlyssning, bland annat av lägenheten i Danmark, men också telefonavlyssning.

En av de åtalade har gripits utomlands två gånger tidigare misstänkt för terrorbrott. Och enligt statsåklagaren så är den nu misstänkta terrorattacken inte bara en svensk-dansk angelägenhet.

– Vi kan se att det har varit kontakter med Pakistan, säger hon.