Knarkhärva nystas upp

1:17 min

I Landskrona utreder polisen en härva där hundratalet ungdomar är inblandade för att ha köpt små mängder cannabis vid en mängd tillfällen. Idag åtalades en av de två män i 25-årsåldern som har sålt cannabiset.

Lite då och då skickade han SMS-meddelanden till kunderna, ett hundratal ungdomar i och runt Landskrona. Där fanns korta meddelanden om att nu finns nytt inne - som till exempel ”Fetaste kaschmir” eller ”Marockansk dunder”- alltså personligt riktad reklam till kunderna. 

Alla meddelanden fanns kvar när polisen kom och tog hand om hans telefon. Men dessutom fanns också lagrat alla mobilnummer till  de många ungdomarna. För polisen var det bara att ringa, stämma möte och kalla in till förhör.

Det visade sig då att det var vanliga normalt skötsamma ungdomar som fanns på listan,  många under arton år. Nu är de avslöjade.

Den nu åtalade har suttit häktad sedan i november. Nu lägger åklagaren fram bevis för att han sålt cannabis till minst 28 av dem, vid 269 tillfällen. Man har räknat fram att det rör sig sammanlagt om två hekto cannabis. De 28 som har erkänt blir nu vittnen i rättegången men de har själva också åtal att vänta.

Huvudmannens brott betecknas som grovt eftersom det handlar om över hundra personer och att många är under arton år. Dessa i sin tur kan få böter, men viktigast är att de har avslöjats och fått sig en läxa, säger Jörgen Pettersson, chef för landskronapolisen.