Malmö

Miljöförvaltningen jagar farliga dockor

1:39 min

Miljöförvaltningen i Malmö har påbörjat en nysatsning för att försäkra att det inte finns några farliga ämnen i varorna på butikshyllorna . Man ska bland annat jaga skadliga kemikalier i kläder för barn och i denna vecka började man granska leksaker.

– Vi var ute i en leksaksbutik och det vi ville när vi var ute var att synliggöra att kemikalier faktiskt kan spridas från varor, säger Anna Löfström miljöinspektör på Malmö stad.

I leksaksbutikerna ska miljöförvaltningen framför allt att granska så att det inte finns varor som innehåller tungmetaller, flamskyddsmedel eller mjukgörande ämnen som skada hälsan hos barn, enligt Anna Löfström.

– Den här diffusa spridningen av kemikalier som bland annat kommer från varor är ett problem och en bidragande orsak till kemikaliespridingen, säger hon.

Ni har redan plockat in en leksak för analys, vad är det för typ av leksak?

– En bitleksak för bebisar gjord av gummi, säger hon.

Det är inte bara bitleksaker som nu granskas, leksaker så som dockor och studsbollar inspekteras också under tre veckor. Innan sommaren ska miljöförvaltningen även ha kollat förekomsten av förbjudna ämnen som bly, nickel och kadmium i smycken.

Hur bra eller dålig koll har butikerna?

– Det varierar oerhört. Det är ju också så att om man ska kunna garantera att de här kemikalierna inte finns, så kräver det en hel del jobb för hela distributionskedjan. Men sånt kostar pengar och då ökar ju priset för varan. Många butiker menar att det är inget kunden vill betala för, säger Anna Löfström.