Skyltar på Sus. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka
MALMÖ

Gatskyltar gör det lättare hitta på sjukhuset

1:43 min

Nu på fredag byter Skånes universitetsjukhus i Malmö ut sina adresser. Istället för nummer vid alla ingångar har vanliga gatskyltar skruvats upp. Men fram till invigningen är de nya skyltarna övertäckta för att behålla spänningen.

Men en del har inte kunnat hålla sig, berättar Catarina Holmberg på Regionservice när hon visar runt.

– Här har någon som varit nyfiken och skikat bakom skynket, säger Catarina Holmberg och fortsätter med varför det gatuskyltarna ska upp:

– Det ska bli enklare att hitta och bland annat för taxi, polis och räddningstjänst underlättar det jättemycket.

I över tio år har den här gigantiska adressändringen varit på tal men först nu försvinner alltså siffersystemet som allteftersom sjukhus området blivit allt större blivit allt svårare att förstå sig på.

Fem personligheter som arbetat på sjukhuset får ge namn åt de nya gatorna och banbrytande forskning, specialistkunskaper och berömmelse utmärker alla utom en. Ruth Lindskog, arbetade som sjuksköterska under 1900 talets första hälft och blev istället känd för sin medkänsla, sitt passionerade förhållande till arbetet och sitt vänliga bemötande.

Natten till fredag kommer alla siffror vara borta och skyddsskyltarna som täcker de nya gatnamnen skruvas bort och hela dagen kommer det att firas med invigning, föreläsningar och festligheter. Något som är stort, säger Catarian Holmberg och jämför med en annan, kanske mer känd händelse.

– Det här är som när det skulle bytas till högertrafik. Allt hände på natten, säger Catarina Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista