Minnesplatsen över 15-åringen som sköts till döds på nyårsafton på Ramels väg. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Tre gripna för mordet på Ardiwan Samir

De tre unga personer som greps i morse i utredningen om mordet på 15-årig Ardiwan Samir på nyårsafton i Malmö är alla tre misstänkta för mordet, alternativt för medhjälp till mord.

De är nu anhållna på den lägsta graden av misstanke; skälig misstanke. De tre ska nu förhöras. I övrigt har polisen inte velat säga mycket om hur mycket man har fått fram i utredningen, men det är inte uteslutet att fler personer kan komma att gripas.

Tre gripna tonåringar är gripna, men polisen vill inte säga om det är unga killar eller tjejer. De ska på något sätt ha varit bekanta med Ardiwan, men på vilket sätt har de inte berättat. De har hörts tidigare i den här utredningen och i fredags beslutade man att anhålla dem i sin frånvaro sedan man gått igenom materialet. Så greps de i morse.

Vad vet man om motivet till mordet?

Det verkar som polisen nu har en mer klar uppfattning om varför Ardiwan mördades, men det ville de inte säga mycket om heller idag. De har jobbat efter tre möjliga linjer; att mordet hade med någon affär som gick snett att göra, att det på något sätt hade att göra med respekt, eller att det på något sätt skulle vara hedersrelaterat, men idag fick inget besked närmare om vad motivet kan ha varit. Polisen berättade idag också att det inte är uteslutet att fler personer, förutom de här tre, kan gripas.

Vad finns det för bevis mot de här tre?

Det vet vi inte. Polisen vill inte säga om man har hittat mordvapnet. Det har gjorts husrannsakningar. De tre är alla anhållan på skälig misstanke för mord eller för medhjälp till mord. Det är den lägre graden av misstanke

Det har tagit polisen tre och en halv månad innan någon blev misstänkt, varför då?

Det är svårt att svara på. Polisen har ägnat närmare 500 timmar åt dörrknackning kring Ramels väg för att prata med folk som kan ha sett något. De har fått jobba med tolk, och säger själva att de har tagits emot väl av de flesta, men det har varit svårt att få fram konkreta uppgifter om personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista