Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio.

Effektivare kamerateknik ska hindra självmord

I Skåne begås fler självmord vid järnvägar än i övriga landet och Trafikverket har arbetat för att få ner antalet, bland annat genom kameror. Men nu har man släckt ner samtliga kameror i södra Sverige. I stället vill man nu sätta upp effektivare och enklare kameror.

- Det var rena ekonomiska skäl i det här läget. Sen får vi titta på om vi kan starta igång det igen, säger Linus Eriksson, driftområdeschef på Trafikverket i Skåne, Blekinge och Småland.

Han menar också att det finns andra åtgärder att sätta in, däribland effektiva stängsel och minskad vegetation runt spåren.

- Det vi tittar på nu är att sätta upp enklare kameror på de ställen där risken är som högst. De är ungefär som webbkameror och identifierar inte vem personen är. Vi behöver inte veta vem det är som befinner sig där, bara att det är någon där.

På det sättet, menar Eriksson, kan Trafikverket också kringgå problematiken att identifiera människor på allmän plats och undvika en lång tillståndsprocess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".