En polisman var nära att ge sig ut på spåren trots att tågtrafiken hade släppts på. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Klippan

Polispatrull nära att riskera livet

Det brast i kommunikationerna mellan SOS Alarm, räddningstjänsten och polisen när två polispatruller skickades till Klippan för att leta efter en självmordsbenägen kvinna som ställt sig på järnvägsspåret. En hundpatrull var nära att ge sig ut på spåret och leta trots att kvinnan var omhändertagen och tågtrafiken hade släppts på.

Det var en lördag i slutet på mars som polisen fick larm om att det stod en självmordsbenägen kvinna på järnvägsspåret på stationsområdet i Klippan. Polisen fick besked om att tågtrafiken hade stoppats och att räddningstjänst och ambulans fanns på plats. 

Kvinnan skulle befinna sig under en viadukt på stationsområdet och poliserna närmade sig platsen från två håll. En av poliserna tog med sig sin tjänstehund och var på väg att ge sig ner på spåret och leta. Då kontaktade kollegorna i den andra patrullen honom och berättade att ett tåg som stått stilla inne på stationen hade börjat rulla.

Sökningen avbröts och poliserna tog kontakt med räddningsledaren på platsen. Då fick de veta att kvinnan redan var borta från spåret och befann sig i en ambulans.

Räddningsledaren hade haft kontakt med SOS Alarm som sagt att polisen var på väg till platsen, men inte hade hunnit fram än. Efter att ha fått det beskedet släppte räddningsledaren på tågtrafiken igen. Polisen vill nu att rutinerna ska ses över så att man undviker liknande incidenter i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".