Marie-Louise Elmgren, informationschef på Nestlé. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Fler bönor kan rostas i Helsingborg

”Vi har halverat doftutsläppen"
1:30 min

Zoégas kaffe i Helsingborg kommer troligen att få tillstånd för att nästan kunna dubblera sin kaffeproduktion från nuvarande 17 000 ton till 30 000 ton om året.

Länsstyrelsens Miljöavdelning har godkänt planerna men det slutliga beslutet fattas senare i år av Miljöprövningsdelegationen.

– Så här långt ser det positivt ut, men vi får inte glömma att beslutet inte är fattat ännu, säger informationschef Marie-Louise Elmgren.

Idag som så många andra dagar känns den karaktäristiska doften av kaffe runt om rosteriet på Stattena vid norra infarten till Helsingborg.

– Vi har investerat mycket och på taket ser du den nya reningsanläggning, för vi har minskat doftutsläppen med 50 procent.

Intresset för kaffe är stort och för inte så länge sedan låg Zoégas nära tillståndsgränsen när man under ett år tillverkade 16 000 ton kaffe. Förra året lämnade man in ansökan om utökat tillstånd för att kunna producera upp till 30 000 ton kaffe om året och nu väntar man på slutgiltigt besked från Miljöprövningsdelegationen.

Och om mer kaffe ska produceras på rosteriet i Helsingborg kommer det att ske på sikt för det är många bitar ännu mer kaffe på rosteriet i Helsingborg kommer det ske på sikt, enligt Marie-Louise Elmgren.

– Det går inte att göra över en natt eftersom det är många saker att tänka på. Men vi vill ligga inom ramarna och det känns bättre för oss att ha det tillständ som krävs för att fortsätta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".