Företag tvekar att satsa. Foto: Patrik Hekkala/SR
Skåne

Vindmöllor hindras av kommunveto

Länsstyrelsen: ”Det är många projekt som har stannat upp”
1:42 min

Endast tio procent av alla planer på att bygga vindkraft blir verklighet i Skåne. Orsaken är bland annat ett otydligt kommunalt veto som infördes för några år sen.

– I och med att den här vetorätten för större vindkraftsanläggningar infördes, så känner väl företag sig lite mer osäkra på att lägga ner mycket resurser och sen riskera att få ett nej från en kommun utan att ens ha en möjlighet att överklaga, säger Göran Fagerström vid miljöprövningsenheten på Länsstyrelsen i Skåne. 

Tidigare skulle alla större vindkraftprojekt prövas både enligt plan- och bygglagen, samt miljöbalken. Men efter att rikspolitikerna i 2009 ville ha mera grön el, förenklades reglerna så att endast miljöbalken skulle gälla. 

I samband med detta fick kommunerna en vetorätt, som nu ställer till det hos företagen. Anledningen är att kommunerna kan stoppa en vindkraftsplanering när som helst utan att behöva motivera varför. 

– Det har väl gjort att många projekt stannat upp i Skåne, samtidigt som det kan vara svårt för vissa företag att kunna bedöma möjligheterna att få ett tillstånd, eftersom man inte riktigt vet vad kommunen tycker, säger Göran Fagerström. 

Men det är inte enbart vetorätten som ställer till det för företagen. Enligt Göran Fagerström är bristen på information från kommunerna också ett hinder. 

– De flesta prövningar går igenom. Men det är jättemånga projekt som faller under handläggningens gång. Av alla samråd vi har här på länsstyrelsens så är det ungefär tio procent som kommer till en formell ansökan, säger han. 

Problemen till trots så råder det klondykestämning i vindkraftsindustrin i Skåne enligt Svensk Vindenergi. I fjol byggdes 30 procent fler eller 30 nya möllor än året innan. Det betyder att Skåne idag har åtminstone 353 vindkraftverk som producerar grön el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".