Gården på Ramels väg i Rosengård där 15-åringen blev skjuten. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Malmö

Fler ungdomar misstänks för mordet på 15-åring

"Förhören har lett fram till att vi hämtat in fler "
1:32 min

Polisen tog i morse in ytterligare sex ungdomar i utredningen av mordet på en 15-åringpå nyårsnatten. Fem av de sex personerna, som alla är under 18 år, har också delgivits misstanke om mord alternativ medhjälp till mord.

Samtliga tre ungdomar är i femtonårsåldern och begärs häktade som misstänkta för mord, alternativt medhjälp till mord. Men mordutredningen har svält, berättar spaningsledare Bertil Isberg Jönsson.

– Vi har vid flera tillfällen hållit förhör, det vill säga upprepade förhör med samtliga tre. De uppgifterna som då har framkommit har lett fram till att vi i dag har hämtat in sex personer till förhör, säger han.

Fem av de sex personerna, som alla är under 18 år, har också delgivits misstanke om mord alternativ medhjälp till mord.

– Vi befinner oss just nu mitt uppe i den processen att höra de här personerna.

Mordet på 15-åringen var det mord i raden av flera dödsskjutningar i Malmö som gjorde att Malmöpolisen fick extraresurser från hela landet. Dels för att fler poliser skulle synas på gatorna och dels för att man skulle klara av att utreda alla mord.

De tre ungdomar som anhölls i måndags begärs häktade på den svagare misstankegraden, skälig misstanke, vilket innebär att de får sitta frihetsberövade i en vecka innan skälen för häktningen prövas på nytt och de har också fått skyddad identitet.

– Det här är moraliskt och etiskt ett ärende som kräver stor eftertanke och det är enbart med tanke på personernas unga ålder, säger spaningsledare Bertil Isberg Jönsson.

De sammanlagt åtta ungdomar som nu är misstänkta befann sig enligt polisen på platsen för mordet och de känner varandra.

– Ja, genom skola, kamrater och genom umgänge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".