En polis håller vakt utanför rätten i Glostrup där terrorrättegången hålls. Foto: Jens Dresling/Scanpix.
Danmark

Säpos avlyssning avslöjade terrorplaner

"Talar om att binda och slå ihjäl folk"
1:34 min

Den avlyssning som Säpo gjorde i Sverige var avgörande för att avslöja de fyra män som nu misstänks för att ha planerat en attack mot den danska tidningen Jyllandsposten. Det säger statsåklagaren Gyrithe Ulrich i samband med rättegången i Glostrups tingsrätt i dag.

– Avlyssningarna är viktiga eftersom de är upptagna precis innan männen åker till Danmark, säger åklagare Gyrithe Ulrich.

På inspelningarna - som är på arabiska - hörs några av de åtalade i olika konstellationer prata om vapen, vägbeskrivningar till Köpenhamn och attack på en tidning där man ska mörda alla. Allt avlyssnat i en av de åtalades lägenhet i Järfälla dagarna innan männen greps. I bakgrunden hörs ibland köksljud när någon diskar, ibland ljud från teven.

Lägenhetsinnehavaren säger att det bara handlar om hypotetiskt snack hemma vid köksbordet.

Det var i slutet av december 2010 som tre av männen greps i en lägenhet i Köpenhamn med vapen och annan utrustning. Enligt åklagaren Gyrithe Ulrich var männen bara timmar från en attack mot Jyllands-Posten när de greps. Och trots att männen nekar ser hon avlyssningen som graverande.

– Vi anser att vi kan bevisa att de varit på platsen för avlyssningen och de talar ju mycket konkret om attentatsplanerna, att binda och slå ihjäl folk, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".