Svårt bevisa diskriminering på krogen

Krogar i Malmö kommun som fälls för diskriminering riskerar att förlora sitt serveringstillstånd. Det beslutade kommunfullmäktige i Malö för två år sedan. Men hittills har beslutet varit utan verkan. De senaste fyra åren har ingen anmälan om diskriminering på krogen lett till åtal.

Men nu kan det första åtalet vara på väg. En grupp juridikstuderande har själva filmat med dold kamera hur mörkhyade nekas inträde på två krogar i Malmö.

– I det här fallet har vi ju en teknisk bevisning i form av en ljud- och en bildinspelning. Om den tekniska upptagningen är tillfredsställande kan det här gå bra, säger Stefan Sintéus på polisens kriminalsektion i Malmö. 

Ja bara bandupptagningen är bra, kan kanske denna anmälan om diskriminering leda till åtal. Det blir i så fall så gott som unikt i Malmö där inte en enda av drygt 50 polisanmälaningar de senaste fyra åren har lett till åtal. Alla utredningar har lagts ner i brist på bevis - trots att diskriminering på krogar är ett prioriterat brott hos Malmöpolisen.

– Vakten som står i insläppet har en version och målsäganden har en helt annan version. Det finns sällan någon som kan styrka det ena eller andra. Det blir helt enkelt svårt för åklagaren att åtala när ord står mot ord, säger Stefan Sintéus.