Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skatteverket granskar lågpristaxi. Foto: Tobias Wallin/SR
Malmö

Skatterevision för lågpristaxi

Taxi 97: ”Vi är inte oroliga”
1:52 min

Ett av de taxibolag i Malmö som just nu granskas av Skatteverket är Taxi 97 som den 1 mars tog över hälften av färdtjänstkörningarna åt kommunen.

Skatteverket satsar i år på en särskild granskning av taxibranschen i hela landet. I södra regionen ska 500 arbetsdagar ägnas åt granskningen, som till största delen koncentreras till bolagen i Malmö. På Transportcompaniet som driver Taxi 97 pågår nu en skatterevision.

- Ja, det stämmer, bekräftar vd:n Mehmet Senyüz.

- De har velat se listorna, hur många körningar som har gått per bil.

Mehmet Senyüz är inte orolig över granskningen, och konstaterar att även andra bolag granskas.

- Vi har klara papper. Vi har ingenting att dölja.

Revisionen innebär inte bara att beställningscentralen Taxi 97 granskas. Den kan också innebära granskning av de drygt 128 åkare som kör för centralen.

Bolaget är ett lågprisbolag och ligger också lägst i pris av de tre bolag som kör kommunens färdtjänst. De låga priserna beror på att vi är effektiva och kör fler körningar per timme, säger Mehmet Senyüz.

- Det finns ICA Maxi och så finns det Lidl. Vi är Lidl, men vi kör bra kvalitet, lägre priser men vi kör hela tiden. Hur de andra bolagen räknar lägger jag mig inte i. Vi räknar på vad som lönar sig för oss.

Skatteverket anser allmänt att taxibranschen är en riskbransch för skattefusk. Malmö pekas ut som ett särskilt problem, där svarta inkomster dumpar marknaden.

Revisionen inleddes nästan samtidigt som Taxi 97 började köra färdtjänst för Malmö stad den 1 mars. Så här långt har den inte lett fram till några beslut som visar att det faktiskt förekommer något fusk. Kommunens upphandlingschef Sanny Hell tycker inte att det finns någon anledning att agera så länge det inte finns några konstaterade oegentligheter eller fällande domar.

- Nej, det tycker jag inte. Inte i det här läget. Det kanske pågår skatterevisioner på en fyra-fem taxibolag i Malmö för närvarande, på en massa andra bolag också. Det är ju vad Skatteverket gör. Jag är övertygad om att de gör det på områden som de betraktar som riskområden, säger Sanny Hell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".