Katrin Stjernfeldt Jammeh var en av de som deltog i debatten på Moriska paviljongen i går. Foto: Jan Wieslander/Sveriges Radio
Malmö

Malmös skolor ska tänka om

Stjernfeldt-Jammeh:”Vi måste tänka annorlunda”
1:47 min

Efter att skolor i Malmö fått svidande kritik från Skolinspektionen behövs en rejäl attitydförändring när det gäller elever i områden där många har utländsk bakgrund. Det säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Det kom hon fram till under debatten om utbildning som hölls under Sveriges Radios sändning "Äkta Malmö" på Moriska Paviljongen i går.

- Vi har försvarat de här eleverna och förklarat att ja, den här skolan har många nyanlända elever och därför ser det ut som det gör. Och sedan när vi skrapar på ytan så ser vi, amen vänta, även om vi tittar på eleverna som gått där länge så har vi sänkt förväntningarna på dem.

Många besökare i olika åldrar kom till Moriska Paviljongen i går, för att titta och lyssna på Sveriges Radios tre timmar långa debatt om framtidens Malmö. Llivemusik blandades med diskussioner om utbildning, arbetsmarknad och framtidsdrömmar.

När panelen av bland annat lärare, rektorer och politiker pratade om utbildning tog man upp att elever med utländsk bakgrund ofta saknar motivation och hopp om framtiden.

Amir som går i sjätte klass var på debatten, han har fått gå om ett år på Kroksbäcksskolan och är inte motiverad till att gå i skolan.

- Jag tycker inte om skolan och så, jag läser inte.

Tycker du att du har möjligheten att göra det du vill här i Malmö, när det gäller plugg?

- 50 procent.

För att få igång motivationen bland elever och höja resultaten kommer socialdemokratiska Katrin Sjernfeldt Jammeh jobba med att förändra just attityder i den nya skolorganisationen som nu tas fram i Malmö.

- Vi behöver få till ett annat sätt att tänka, om skolorna inte lyckas så är det inte eleverna det är fel på. Då gör man på fel sätt på skolan.

Regeringen utreder hur skolor bemöter nyanlända elever, säger integrationsminister Erik Ullenhag som också var på debatten.

- För där har vi lyckats för dåligt. Det är för många som hamnar i ett läge där man går ut med icke godkända betyg i nian, man kommer in på gymnasiet, man kanske hoppar av. Är man i den situationen så riskerar man att tappa tron på samhället. Och det finns få saker som är så viktiga för att utjämna skillnader som en skola som är mer likvärdig. Där har vi påbörjat en omläggning med mer fokus på kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".