Eget hus för dyrt för många barnfamiljer

Det är för dyrt för en genomsnittlig barnfamilj att ha småhus i kommuner som Vellinge, Lomma, Lund och Malmö. Det visar en utredning som Villaägarnas Riksförbund har gjort.

Undersökningen är beräknad på två heltidsarbetande vuxna med två barn och 30 000 kvar efter skatt. Med nuvarande räntor och huspriser är ett eget hus i sydvästra Skåne en omöjlighet för många.

– Det är tufft att bo i hela Skåne idag med de förutsättningar vi har för villaboende. Det är tunga boendeutgifter för en barnfamilj, säger Gunilla Wachtmeister på Villaägarnas Riksförbund Region syd.

Villaägarnas Riksförbund har bland annat tittat på hur mycket en barnfamilj som bor i småhus har kvar i plånboken efter att alla bostads- och levnadskostnader är betalda.

Det visar sig då att det ofta rör sig om mycket knappa marginaler för många. Minst pengar kvar har genomsnittsfamiljen som bor i Vellinge kommun, runt 4500 kronor, tätt följt av Malmö och Lomma, pengar som ska täcka sparande, semester nöjen internet oförutsedda utgifter, internet och annat

Gunilla Wachtmeister på Villaägarnas Riksförbund konstaterar att drömmen om ett eget hus helt enkelt blir för dyrt i många kommuner i Skåne.

– Till följd av väldigt höga villapriser har vi här också väldigt höga kostnader, säger hon.

Med tanke på de små ekonomiska marginalerna blir familjerna också mycket utsatta för förändringar som räntehöjningar eller tappad inkomst .

Det är nästan tvunget att båda parter har heltidsjobb och att ingen blir sjuk för att klara ekonomin.

– Villaboendet för en familj är ett riskfyllt projekt. Många kalkyler spricker om det blir ett inkomstbortfall, säger Gunilla Wachtmeister.