Mäklare.
Skåne

Antalet mäklare backar kraftigt

Mäklare: De större städerna är överetablerade
1:00 min

I november förra året fanns det 1071 mäklare i Skåne, men i april i år finns bara 988 kvar - en minsking på nästan åtta procent på endast ett halvår enligt nya siffror från fastighetsmäklarnämnden. Det kan tyda på en försämrad skånsk bostadsmarknad.

- På vissa områden är det helt klart överetableringar. Det är också så att många som utbildar sig till fastighetsmäklare är yngre och vill till storstan, samtidigt som det är i större städer som överetableringarna sker, säger Claudia Wörmann är analysansvarig på Mäklarsamfundet

Beror nedgången av antalet mäklare på sämre tider på bostadsmarknaden och att det är svårare att sälja bostäder?

- Absolut. Det tar ju längre tid och vi har ju haft en sättning i marknaden som leder faktiskt till att intäkterna också blir svårare att beräkna, säger hon.

Hur skulle du beskriva bostadsmarknaden just nu?

- Vi har haft en tid med stigande priser och en tid där vissa hus och lägenheter såldes på väldigt kort tid. Så är det inte längre, men det finns ändå ett ganska stort utbud och ett köpintresse som varierar från ort till ort. Det är dock något naggat i kanten av restriktivare bolåneregler, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".