Hannah Rosenthal lämnar Stadshuset efter mötet med Ilmar Reepalu tidigare i veckan. Foto: Ola Torkelsson
Stockholm/Malmö

Ilmar Reepalu får goda råd från USA

Sändebud: ”Vi hade en bra diskussion”
1:43 min

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu fick fortsatt kritik idag när den amerikanska regeringens sändebud Hannah Rosenthal mötte pressen i Stockholm och berättade om sitt besök i Malmö tidigare i veckan.

Hannah Rosenthal sa att hon känt det som att Reepalus uttalanden varit fördomsfulla och lagt skuld på judar i Sverige för det som händer i Mellanöstern. 

– Vi hade en bra diskussion, säger Hannah Rosenthal om sitt möte med Ilmar Reepalu.

Nu får tiden utvisa om han ändrar sitt språkbruk. Men Reepalu bör tänka på att han ses som en representant för Sverige, ett land som stått upp mot hat, betonar det amerikanska sändebudet.

Ilmar Reepalu slår i en skriftlig kommentar fast att han inte lägger kollektiv skuld på svenska judar för händelser i andra delar av världen, men den folkpartistiske integrationsministern Erik Ullenhag, som också var i Malmö i veckan, verkar inte vara nöjd.

– När ledarskapet brister så riskerar vi att hamna i ett läge där intoleransen ökar. Jag tycker tyvärr att vi fått ett försvårat läge i kampen mot antisemitism efter Ilmar Reepalus uttalanden i Malmö, säger Erik Ullenhag (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".