Helsingborg

Åldringsrånare dömdes till fängelse

Fängelse för åldringsrånare
1:16 min

I dag dömdes två män som satt i system att välta omkull åldringar med rollator i Helsingborg och ta deras plånbok och pengar. Den mest aktive dömdes till fyra års fängelse.

Det handlar om sju olika rån där gamla människor förföljts och sen blivit rånade strax utanför sina hem . Man kunde gripa en fyrtiotreåring och en man i sextioårsåldern men båda nekade till allt.

Men under den flera dagar långa förhandlingen i tingsrätten har båda efterhand erkänt vissa delar. Polisen har tagit övervakningskameror till hjälp och spårat dem via positionering av deras mobiltelefoner.

Kvinnorna var omkring nittio år och en av dem har avlidit tre dagar innan hon hann höras i rättegången. Ett par har fått bestående fysiska skador och de psykiska lidandet sitter också i.

- Jag känner mig osäker. Man går och tittar sig runt och studerar alla karlarna man går förbi. Jag tänker på det ofta, man kan vakna på nätterna och så har man detta i huvudet på en gång, säger Inga-Lill Johansson, en av de rånade.

Nu har den yngre dömts till fyra års fängelse medan den äldre som inte varit så aktiv fick ett och ett halvt års fängelse. De ska dessutom betala skadestånd. Kvinnorna får mellan 15 och 20 000 kronor vardera.

Den yngre är dömd sen tidigare till flera års fängelse för olaga frihetsberövande hot stöld och utpressning och ocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".