Rättegång ett avslut efter tunga perioder

Idag kom åtalet i en av Sveriges största mordutredningar. Den 52-årige man som misstänks för morden på 10-åriga Helén Nilsson från Hörby och 26-åriga Jannica Ekblad från Malmö för 15 år sedan åtalas för människorov, grov våldtäkt och mord. För åklagaren känns det som ett avslut.

Helén Nilsson hölls fången i flera dagar utan tillgång till mat eller dryck. Jannica Ekblad mördades samma natt som hon försvann. Av den rättsmedicinska undersökningen framgår det att både Helén Nilsson och Jannica Ekblad utsatts för mycket kraftigt våld mot huvud och kropp.

Den bevisning som chefsåklagare Pär Andersson menar kommer att fälla den åtalade 52-åringen för morden består i DNA-prov från mannen som stämmer överens med den DNA-profil man lyckades får fram ur den sperma som hittades i Helén Nilsson döda kropp. En på 15 miljoner kan ha samma DNA-profil. Idag avslöjas att man också kan binda den åtalade 52-åringen till könshår man fann i de plastsäckar Helén Nilsson hittades i.

De blodspår som polisens tekniker fann i den sommarstuga 52-åringen ägde vid tiden för morden kommer från den mördade Jannica Ekblad. DNA-profil, blodspår, könshår, hundhår, erkännande i form av telefonsamtal och brev är den tekniska bevisning som läggs fram, utöver det kommer en rad vittnesförhör enligt chefsåklagare Pär Andersson att knyta 52-åringen ännu hårdare till morden.

52-åringens advokat Sven Järnryd kommer då rättegången inleds på fredag att ifrågasätta bevisvärdet av de DNA-prov som gjorts och han skall också försöka visa att fler personer var inblandade. Advokaten nekar alltså idag inte kategorisk till 52-åringens inblandning i morden.

– Jag försöker få fram visa att min huvudman inte begått de här bestialiska handlingarna, inte ensam i varje fall, säger han.

Mordutredningen som ingen polis vill släppa är slutförd, åtal är väckt. Kriminalkommissarie Per Åke Åkesson har ansvarat för polisutredningen:

– En del perioder har varit tyngre, men idag känns det skönt. Vi känner väl alla att det är ett avslut, säger han..