Uppmärksammat rättsfall preskiberas

På onsdag preskriberas ett av de mest uppmärksammade brottsmålen hitintills i Sverige. En motorgård i Malmö brändes ner och en 19-årig man dog efter att han misshandlat svårt och kastats i hamnen i Helsingborg.

14 personer dömdes för inblandning. En person, Keith Cederholm, friades senare efter att journalisten Jan Guillou granskat fallet.

Det var helgen i slutet på oktober 1979 som två raggargäng kom i bråk i Malmö. Det slutade med att Malmöraggarnas gård på Granbacken utanför Malmö brändes ner och en 19-årig man misshandlades svårt och dumpades i hamnen i Helsingborg.

- Det var ingen som innebrändes, men det var grov mordbrand, eftersom det var risk för att många skulle brinna inne. Och samtidigt försvann en 19-årig ung man som senare hittade i hamnen i Helsingborg, säger åklagare Caj Callin, som höll i målet.      

Det blev aldrig klarlagt om 19-åringen var död när han kastades i hamnen, men totalt dömdes 14 personer för bland annat vållande till annans död, grov misshandel och människorov, däribland Keith Cederholm, som han då hette.

Cederholm dömdes till 10 års fängelse. Men efter att journalisten Jan Guillou granskat fallet i tv-programmet Rekordmagasinet beviljades resning och Keith Cederholm friades 1984 efter tre år i fängelse. Sedan dess har inte mycket hänt. Inga nya bevis har kommit fram och dyker inget upp före onsdag så preskriberas alltså fallet.

- Man kan vara cynisk och säga att endast den som var med i Guillous program beviljades resning. Jag tycker att det är mycket märkligt, säger Cai Callin.