Det var skräpigt på många platser i centrala Lund morgonen efter Valborgsfirandet. Foto: Petra Haupt/SR
Lund

Valborgsfirare stoppade tåg

Polisen: ”En del fylla och stök”
0:48 min

I Lund har valborgsmässoafton gått lugnt tillväga, enligt polisen. Framåt kvällen inträffade en del misshandelsfall i Stadsparken, där det tidigare på dagen varit fint väder och publikrekord. På måndagskvällen tvingades Skånetrafiken stänga flera järnvägsspår vid Lunds central, eftersom folk sprang över rälsen.

Det var runt 20 000 människor på plats i Stadsparken för att fira valborg.

– Det har varit en del fylla och stök, men ändå varit lugnt överlag, säger Skånepolisens informatör Jimmie Modin.

Framåt midnatt hade dock 13 anmälningar om misshandel i Stadsparken inkommit. Fem personer har gripits misstänkta för misshandel i de fallen, två har fått föras till sjukhus och sex har omhändertagits för fylleri.

– Vi har haft ett mindre antal personer som blivit omhändertagna, säger Jimme Modin.

Det larmades om slagsmål på Botulfsplatsen vid 17-tiden, men när polisen anlände till platsen var vare sig eventuella förövare eller offer kvar.

Avstängningen av tågspåren vid Lunds central sent på Valborgskvällen skedde i samarbete med polisen. Det ledde till att sju-åtta tåg fick ställas in.

– Skånetrafiken tog beslut att stänga ner spåren därför att det var väldigt mycket folk som sprang över spåren mellan perrongerna för att hinna till sina tåg, säger Jimmie Modin.

Ingen person blev dock skadad av något tåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".