Streptokocker. Foto: Håkan Lindgren/Scanpix
Landskrona

Operationsstopp veckan ut i Landskrona

Man har spårat ytterligare två fall av misstänkt streptokockinfektion vid lasarettet i Landskrona och nu under eftermiddagen har ledningen beslutat att den drabbade operationsavdelningen ska fortsatt hållas stängd hela veckan ut.

Två nya fall alltså, utöver de fyra som tidigare upptäckts.

Samtliga 99 personer som opererades i Landskrona förra veckan har haft kontakt med sjukhuset. Man har gjort mängder av bakterieodlingar inte minst opå personalen, ett femtiotal, men var smittan kommer ifrån är fortfarande inte klarlagt.

— Man har inte hittat något än, därför har man bestämt sig för att stänga till måndag och passa på att göra en rejäl smittstädning och städa väldigt noga om det skulle finnas något i miljön.

Innebär det att det var dåligt städat förut?

— Nej, men det här får ju inte hända. Om det nu är ett antal personer som har smittats i samband med operation så måste man se till på alla sett så att det inte händer igen.

Hur allvarligt är läget nu?

— Eftersom man har stängt det och det inte har kommit några nya fall så tror jag att risken för att någon mer ska smittas på operationsavdelningen i Landskrona är mycket liten?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".