Vallhumla. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Skåne

Humleforskare fick hot om att hålla sig borta

Humleforskare: Fick hot om att hålla mig borta
1:43 min

Nyheten om att en brittisk forskargrupp var i Skåne för att samla in 100 vallhumlor fick många att rasa. Men efter ett möte med länsstyrelsen i Skåne idag så har nu forskarna fått grönt ljus. Uppståndelsen har lett till att forskarna utsatts för olika hot.

— Det är bara tråkigt att det hände. Ingen ville döda mig, men jag fick hot om att hålla mig borta, säger Doktor Nikki Gammans från det brittiska forskarlaget som orsakat flera upprörda känslor efter att den tidiga nyhetsrapporteringen gjort gällande att britterna var i Skåne för att kanske utrota svenska humlor.

Men det var fel. Jordbruksverket hade gett tillstånd eftersom Vallhumlan inte längre var rödlistad.

Uppståndelsen gjorde att Länstyrelsen i Skåne som tidigare varit skeptisk, valde idag att träffa de brittiska forskarna för att försäkra sig om att Vallhumlan inte blir utrotningshotad igen. Något som den var i början av 1990-talet till mitten av 2000-talet. Efter mötet var miljödirektör Annelie Johansson endast positiv:

— Vi är väldigt positiva till projektet efter den information vi fått idag efter ett möte med det engelska forskarteamet, och då är vi förvissade att det här inte kan göra skada på den skånska populationen av Vallhumla.

De brittiska forskarna ska med andra ord fortsatt få plocka max 100 humledrottningar längs två stråk - från Landskrona till Lund, samt från Trelleborg till Ystad.

Anledningen till att de får göra det, beror på att Vallhumlan ska plockas på sådana platser, där det inte gör någon skada för populationen, enligt Länsstyrelsen.

Samtidigt så kanske Skåne också får ut något av projektet i framtiden och att britterna ger oss en humla som inte setts här på över 40 år.

- I framtiden kanske vi kan göra ett byte tillbaka så att ni får vår Fälthumla, säger Nikki Gammans.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".