Protester väntas mot skolnedläggning

Helsingborgs kommun planerar för ytterligare nedläggningar av grundskolor för att möta de kommande årens minskade barnkullar. I det förslag som bildningsnämnden presenterade idag pekas sju skolor ut som tänkbara för nedläggning.

Christel Håkansson, socialdemokratisk ordförande i bildningsnämnden, säger att man måste ta sitt ansvar för ekonomin.

Att spara in på lokaler för att ha mer pengar att satsa på den pedagogiska verksamheten i skolan, så lät motiveringen idag när bildningsnämnden presenterade sju tänkbara skolor som kan komma att läggas ner under de närmaste tre läsåren på grund av brist på elever.

Trots tidigare stängningar av Gustav Adolfskolan och Norrehedskolan så saknas det fortfarande mer än 1500 elever för att fylla alla skolor.

De skolor som föreslås läggas ner är Sankt Jörgenskolan, Råå Södra skola, Kingelstadsskolan, Drottninghögskolan, en skola i Ödåkraområdet, lågstadiebyggnaden på Elinebergsskolan och Idrottsskolan.

Det tjänstemännen och områdescheferna har tittat på är främst var barnen kommer att finnas de närmsta åren, och hur man smidigast kan flytta över elever till andra skolor från stängda skolor. Nu ska förslaget diskuteras i de olika partierna och nedläggningarna ska utredas mera konkret.

Och nya protester är säkert att vänta, tror Christel Håkansson:

– Vi måste nu få elever och föräldrar att delta i det här, säger hon.

Taktiken den här gången är att spela med öppna kort, och idag informerades personal på skolorna, och nu ska även elever och föräldrar bjudas in till diskussion. Något har man lärt sig efter turbulensen kring tidigare skolnedläggningar, säger Christel Håkansson:

– Vi har lärt oss att förankringsprocessen tar lång tid, och att man får leva med att alla inte blir nöjda, säger hon.