180-årig skola hotad

På tisdagen kom beskedet att Helsingborgs kommun troligtvis stänger ytterligare grundskolor. På Råå i Helsingborg går därmed kanske en 180-årig epok i graven. Råå södra skola är en av de nedläggningshotade.

- Det är en gammal skola, den byggdes 1825. Det sitter mycket traditioner i väggarna och man känner en stor sorg, säger tillförordnade rektorn Ulla Janford.

Råå södra är en liten skola med knappt 200 elever från förskola upp till årskurs sex. Den byggdes för snart 180 år sedan bara ett stenkast från Öresundsstranden.

- Barnen har stranden som sin skolgård. Det är otroligt fin miljö och barnen kan gå till skolan, säger hon.

Orsaken till att kommunen måste stänga ytterligare skolor är att det helt enkelt finns för mycket lokaler som inte används, och man tycker att pengarna hellre ska läggas på utbildning. De närmaste åren kommer dessutom elevantalet att minska ytterligare i kommunen. Det är ännu ganska långt kvar till beslut om vilka skolor som verkligen läggs ner, men i dag kommer eleverna på Råå södra skola att informeras om vad det innebära för dem om skolan läggs ner.

- Vi har ju Högastenskolan intill där de ändå skulle gå på högstadiet, men det innebär ju en enorm förändring vad gäller miljön för eleverna, säger Ulla Janford.

Hans Dahlgren