1 av 2
Kalendegatan spärras för biltrafik vid tingsrätten. Foto: Anna Bubenko/SR
2 av 2
Insatschef Anna Balogh. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Stor polisinsats krävs vid rättegång

Insatschef: ”Kan inte säga hur hotbilden ser ut”
1:38 min

Säkerheten kring rättegången mot den misstänkte serieskytten i Malmö kommer att kräva en stor polisinsats. Malmöpolisen har studerat hur den norska polisen arbetat vid rättegången mot Anders Behring Breivik.

– Det är ju uppbyggt på olika vis i Sverige och Norge vad gäller vissa delar i rättssystemen, men vi lärde oss hur de hade lagt upp polisinsatsen. Det var väl ungefär som vi hade tänkt att göra här, säger Anna Balogh, som är insatschef för Malmöpolisens kommendering vid rättegången.

Rättegången väntas locka många, om än inte lika många som den i Oslo. Så här långt har Malmö tingsrätt fått anmälningar från ett 80-tal journalister, mest från svenska och nordiska medier.

Hur många andra åhörare som kommer, vet ingen. Tingsrätten har hyrt Rådhushallen som rymmer 450 personer. Där kommer man att via skärm kunna följa förhandlingarna som hålls i tingsrättens säkerhetssal.

Mängden åhörare är ett säkerhetsproblem. Ett annat är att den misstänkte måste fraktas säkert varje rättegångsdag från häktet till tingsrätten.

Polisen planerar för att ha 25 poliser i tjänst varje dag under de två månader som rättegången beräknas pågå. Det finns också beredskap för att hantera eventuella demonstrationer. Eftersom det lär bli mycket folk som ska ta sig in och ut ur tingsrättens ingång på den smala Kalendegatan kommer den troligen stängas av vid domstolen för fordonstrafik.

– Vi planerar för att ha det under hela tiden, beroende på hur stort intresset är. Skulle det visa sig att det är väldigt lågt intresse och att det inte behövs några avspärrningar, då ska givetvis inte ha några, säger Anna Balogh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".