Nya fynd stärker vikingateorier

Nya arkeologiska fynd utanför Kämpinge vid Höllviken stärker teorierna om att vikingarna tog landvägen över Falsterbonäset på väg till marknaden i Foteviken istället för den farliga sjövägen runt halvön.

Vid utgrävningar har bland annat ett silvermynt från 800-talet och rester av ett stort representationshus från 900-talet hittats.

Esbjörn Jonsson från Malmö kulturmiljö, som leder utgrävningarna, ser fynden som mycket värdefulla:

- Det blir ytterliggare en pusselbit i teorierna om handelsplatsen vid Foteviken, säger han.

Under en och en halv månad jobbar fem arkeologer med att gräva ut en 9000 kvadratmeter stor yta utanför Kämpinge. Anledningen är att NCC planerar att bygga ett 50-tal hus på platsen, ett ställe som byggbolaget tror ska locka många småbarnsfamiljer.

Rester av mellan 18 och 19 hus från vendel- och vikingatid har hittats, och mest uppseendeväckande är då en stor hallbyggnad i form av ett stort så kallat Trelle-borgshus från 900-talet, som man tror har använts som en vikingatida festlokal:

- Förmodligen har det varit en lokal hövding som ägt det, säger han.

Platsen kan ha använts som en kontrollstation för de vikingar som skulle passera från Kämpingebukten till Foteviken, där man tror att det fanns en handelsmarknad. Det kan helt enkelt ha handlat om att ta upp skatt för varor, och så vidare. Ytterligare ett fynd tyder på att det har rört sig om ett handelscentrum. Det är ett silvermynt från tidigt 800-tal. Myntet, som är tillverkat i Hedeby i Danmark, har bara hittats två gånger tidigare i Skåne.