Skåne

DNA-teknik ska stoppa kopparstölder

1:40 min

Trafikverket ska nu märka kopparledningar med så kallad smart-DNA för att försöka stoppa kopparstölderna längs järnvägen. Stölder av koppar har blivit ett jätteproblem för tågtrafiken.

På södra stambanan har tågtrafiken stoppats vid flera tillfällen under våren på grund av kopparstölder. På Trafikverket hoppas man mycket på den nya DNA-tekniken.

– Tjuven får DNA:t på sig och samtidigt kan vi knyta det de har stulit till en specifik plats. Då kan vi åtala dem för allvarligare brott än vi gör nu, säger Harly Nilsen som arbetar med underhåll på Trafikverket.

Polisen i Stockholm har testat metoden i guldsmedsbutiker och tagit beslut om att alla polisdistrikt ska utrusta och utbilda poliser för att kunna säkra och identifiera föremål och gärningsmän. Nu vill alltså Trafikverket prova DNA-tekniken utmed järnvägen. En metod som gett bra resultat i Storbritannien.

– Det är välbeprövat i Storbritannien och de har fått fällande domar där, säger Harly Nilsen.

Ett biologiskt framställt dna som är unikt för just den platsen stryks ut på kopparledningen med hjälp av en penna. Märk-DNA går inte att tvätta bort och fungerar även utomhus.

En nationell kopparstöldgrupp har bildats som tittar på olika åtgärder för att stoppa stölderna längs järnvägen och förutom DNA-metoden gäller det att få fram något ersättningsmaterial till koppar som inte är lika stöldbegärligt, säger Harly Nilsen. Men först handlar det alltså om märk-DNA.

– Vi måste göra något för att vi kan inte bara slå oss till ro och tro att det ska försvinna. Vi måste prova oss fram och det här är ett av sätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista