Helsingborg

Backar om boende för psykiskt funktionshindrade

1:21 min

Det har varit kraftiga protester från grannarna sedan det blev känt att socialnämnden i Helsingborg vill bygga ett boende för psykiskt funktionshindrade i bostadsområdet Ramlösagården, och nu är nämnden på väg att backa från planerna. Det framgår av ett beslutsförslag som tagits fram inför nämndens sammanträde i nästa vecka.

Det nya boendet i Ramlösagården skulle byggas vägg i vägg med ett nybyggt LSS-boende. Grannarna har klagat på att det blir för tätt med två boenden på samma tomt. De har också varit oroliga för att det skulle komma folk som är utskrivna från rättspsykiatrisk vård till det nya boendet. Något som socialnämndens ordförande har dementerat.

Kommunen behöver ett nytt boende för psykiskt funktionshindrade snarast, eftersom det som finns i dag är i dåligt skick. Tomten på Ramlösagården är den enda där det är möjligt att bygga så att boendet kan stå klart 2014. Ska man bygga på en annan tomt så kommer det att dröja tre år till innan bygget är färdigt.

Men trots det har socialförvaltningens tjänstemän som utrett frågan kommit fram till att det inte är lämpligt att bygga på Ramlösagården. Det främsta argumentet är detsamma som grannarna framfört. Nämligen att det blir för tätt på LSS-boendet och kan få negativa konsekvenser för det.

Man konstaterar också att om man skulle bygga på Ramlösagården så skulle man få göra stora insatser för att ändra attityden bland de boende i området eftersom den är väldigt kritisk i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista