Louise Lagercrantz kontrollerar om det är några paket med kött som närmar sig sista försäljningsdatumet, vilka i så fall skänks till församlingarna i Malmö. Foto: Edina Hrustic/SR
Malmö

Allt fler butiker skänker mat till kyrkor

1:39 min

Det blir allt vanligare att butiker skänker mat till församlingar. Många vill undvika kostsamt svinn och församlingar ibland annat Malmö är ofta beroende av gåvorna för att kunna ge bort eller sälja mat till ett billigt pris.

- Det känns bra att kunna göra skillnad med det överskott vi har. Det ligger i linje med vår tes om att vi ska bedriva ansvarsfullt företagande, säger butiksinnehavaren Urban Larsson som har skänkt kött till Hyllie församling sedan ett halvår tillbaka.

Varje vecka fryser personalen ned kött, ibland till ett försäljningsvärde  upp till 4000 kronor. Allt från oxfilé till hamburgare läggs i en låda som går till församlingens matutdelning, säger Louise Lagercrantz som har hand om färskvarorna i butiken.

– På kvällen när vi stänger så tar man ju bort de grejerna vars sista datum är i morgon, det är de vi fryser in.

Det finns i dag inga exakta siffror på hur pass många butiker som skänker mat, men enligt Vd:n Tomas Svanton på Svensk Dagligvaruhandel, är det en växande trend.

– Det är ju positivt att de här varorna kan göra nytta, antingen rabatterade eller bortskänkta. Det är ofta en lokal företeelse, där det finns en efterfrågan så finns det alltid butiker som ställer upp på det här.

Maten måste alltid kvalitetssäkras innan den skickas vidare. En sammanställning som Svenska kyrkan i Malmö gjorde förra året visar att församlingarna serverade över 60 000 billigare matportioner och delade ut 4000 matpaket.

En del av maten kom från just butiker, säger diakonen Mia Möller.

– Vi tigger ihop den mat som vi skänker bort. Vi har några vänliga affärsinnehavare som skänker mat dagen innan den går ut i datum. Det finns en stor välvilja att skänka bort mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista