Erik Paulsson Foto: Gunilla Nordström/SR
Sverige

Peabgrundare frias från bestickning

1:02 min

En av grundarna till byggkoncernen Peab, Erik Paulsson, frias i muthärvan kring nationalarenan i Solna. Han stod åtalad för bestickning men det har inte bevisats att han han med uppsåt medverkat i några olagligheter. Sune Reinhold, före detta stadsdirektör i Solna var den enda person som fälldes i mutmålet.

Man kan säga att allt började en sommardag i Båstad 2007. Erik Paulsson, en chef på Peab, stadsdirektören i Solna och Solnas kommunalråd träffades över en fika och kom man överens om att stadsdirektören i Solna skulle få extra ersättning för det arbeta han lade ner på förberedelserna med Solna arena. Visserligen ingick det i hans arbetsuppgifter som stadsdirektör, men han skulle ändå få extraersättning.

Så låter berättelsen i åtalet, men i rätten har Peabchefen och kommunalrådet i Solna hävdat att de inte förstod att det rörde sig om en överenskommelse utan att man bara pratat om det.

Stadsdirektören tog ut ersättning och de som verkställde utbetalningarna åtalades också.

Nu friar alltså Solna tingsrätt de fyra som åtalats för bestickning.

Däremot döms Solnas dåvarande stadsdirektör för mutbrott. Han får villkorlig dom och ska betala dagsböter på drygt hundra tusen kronor. Dessutom ska han betala tillbaka 375 000 kronor av de runt 900 000 kronor han fått i ersättning

Rättens ordförande Catarina Barketorp skriver i ett pressmeddelande att tingsrätten har friat dessa av lite olika skäl men huvudsakligen för att det inte är bevisat att de uppsåtligen har medverkat till att stadsdirektören fått betalt av Arenaprojektet för arbete som han skulle utföra i sitt ordinarie arbete.

Peabs aktie stiger rejält på börsen efter den friande domen. Klockan 11.25 hade kursen gått upp med 3,3 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista