Malmö

Nya samarbeten ska förbereda musikelever

2:44 min

Folk- och världsmusikutbildningarna på Musikhögskolan i Malmö blickar nu mot teaterns värld för att hitta framtida arbetsmarknader. Utbildningen genomför två samarbeten, ett med teaterhögskolan, ett annat med teaterhögskolan och Moomsteatern - alltså Malmöteatern med funktionshindrade skådespelare.

För sanningen är att teaterns värld är ett av få ställen där det finns framtida arbetsmöjligheter, säger kursledaren Pär Moberg.

– Teatervärlden är en av få möjligheter där folkmusiker kan få längre anställningar. Vi har ju inga symfoniorkestrar eller andra instiutioner. Man kan i alla fall få längre uppdrag som teatermusiker eller spela till dansföreställningar. Därför vill jag gärna förbereda studenterna för det.

Har ni varit för dåliga på att skapa kontakter för framtida arbetsmässiga utbyten?

– Så kan det nog vara. Det är något som vi försöker tänka på nu. Vår musikerutbildning på folk- och världsmusik är ju relativt ny så att vi har inte hunnit komma så långt. Men nu håller vi på att etablera ett upplägg om vad vi vill att eleverna ska ha med sig efter utbildningen.

Samarbetet man gör med Teaterhögskolan och Moomsteatern resulterar i föreställningen "Styra med tassar", där två av folkmusikeleverna deltar, både på scen och genom att komponera musiken till föreställningen. Och just att skriva tilll en föreställning är ny kompetens som är värdefull, menar Ida Eriksson som spelar nyckelharpa.

– För att det är extremt konkret. musik brukar ju vara flummigt men det här gör det extremt konkret. Nu måste vi skaffa en specifik känsla och då måste vi skriva musik som passar den känslan för att hjälpas åt att skapa nåt för publiken.

Har det varit en brist i utbildningen tidigare?

– Nej, men vi har aldrig haft skådespelare att ta hänsyn till, hur tolkar de det vi gör och hur tolkar vi det de gör och hur tolkar publiken det vi gör tillsammans. Det tycker jag är väldigt intressant, säger Ida Eriksson.

Styra med tassar får premiär 12e maj på Moomsteatern i Malmö.

Reporter: David Richter