Sara Svensson är förälder på föräldrakooperativet Lekhuset. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio
Skåne

Föräldrakooperativ kan tvingas sluta med jourlistor

1:41 min

Skånes 76 föräldrakooperativ med 2600 barn kan förbjudas att låta föräldrar hoppa in som tillfällig personal. Detta efter att Håbo kommun Uppsala har förbjudit ett föräldrakooperativ att utnyttja jourlistor vid behov.

Nu har beslutet överklagats och om Förvaltningsrätten går på samma linje som Håbo kommun så kan det komma att drabba alla svenska föräldrakooperativ.

- Att få vara med några gånger per år är en fantastisk möjlighet. Att få lära känna barnets kompisar på ett annat sätt och få vara med och dela de dagar som barnet har på förskolan.

Sara Svensson från föräldrakooperativet Lekhuset sitter vid köksbordet i sin lägenhet och i rummet intill sover hennes yngsta barn som precis fått vattkoppor. På Lekhuset finns en förälder med som resurspersonal två dar i veckan och går bredvid den fulltaliga styrkan med pedagoger, något som avlastar och ökar mångfalden, enligt Sara Svensson.

- Det finns ju ett underskott på män i förskolan, men på vår förskola kommer ju då fler män på ett naturligt sätt till förskolan för att som föräldrar vara en extra resurs för barnen.

Det var för ett år sen som Håbo kommun beslutade att föräldrakooperativet Vikingens jourlistor strider mot den nya skollagen, eftersom alla som arbetar på förskolor ska ha någon slags utbildning i förskoleverksamhet. Arbetsgivarorganisationen KFO har tillsammans med kooperativet i Håbo överklagat beslutet. Om Förvaltningsrätten fattar samma beslut som Håbo kommun får det allvarliga konsekvenser för alla svenska kooperativ, menar Eva Nordström på KFO.

- När föräldrarna inte får utgöra jour så har man problem att få tag på vikarier och den ordinarie personalen får dra ett tyngre lass. Det kan ju aldrig ha varit lagstiftarens andemening att barnen ska ha färre vuxna kontakter om någon är sjuk därför att man inte får ha ett joursystem, säger hon.

Reporter Anna Dahlbeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista