1 av 2
Foto: Petronella Thorén/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Petronella Thorén/Sveriges Radio
Skåne

Cykelstölder ökar i Skåne

1:23 min

Under årets första kvartal anmäldes 27 procent fler cykelstölder jämfört med samma period förra året. Skåne toppar listan på flest stölder per invånare och flest är det i Lund.

I Halland och Jönköping kan cyklisterna däremot känna sig tryggare, där har stölderna fortsatt att minska.

Efter flera års minskning ökar antalet anmälda cykelstölder. Redan innan cykeltjuvarnas högsäsong, som inleds i maj, anmäldes i år 8 242 cykelstölder, en ökning med 27 procent jämfört med första kvartalet 2011, visar siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Skåne toppar listan på flest cykelstölder per invånare och värst är det i Lund.

– Det är vårt vanligaste brott och när det ökar kraftigt måste vi verkligen agera, säger närpolischef Jörgen Nilsson till Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra.

Antalet anmälda cykelstölder har minskat under de senaste tio åren med 17 procent, enligt Brå, men nu ser trenden ut att vända för ett av de vanligaste egendomsbrotten. Förra året ökade anmälda stölder med 9 procent jämfört med föregående år.

Med många stulna hojar i omlopp bör man tänka till lite extra vid köp av begagnad cykel för att inte riskera att bli dömd för häleri. Bästa råden är att be säljaren om cykelns ramnummer och begära originalkvitto. Polisen kan ge besked om cykeln är stöldanmäld.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista